Monday, May 20, 2024
HomeΤΡΟΙΖΗΝΙΑ - ΜΕΘΑΝΑΤο ΓΙΔΙ των Μεθάνων - Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το αθλητικό event...

Το ΓΙΔΙ των Μεθάνων – Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το αθλητικό event στη χερσόνησο

Τον Απρίλιο του 2015 μια μικρή ομάδα φίλων ξεκινήσαμε και ανοίξαμε 500 μέτρα αρχαίο μονοπάτι στην περιοχή Φόλεα Μίουτ στα βόρεια Μέθανα. Αυτή τη μέρα, 8 χρόνια πριν, χωρίς να το ξέρουμε, είχαμε ξεκινήσει την προετοιμασία των Μεθάνων για το «ΓΙΔΙ». Μέχρι σήμερα, οι εθελοντές των Μεθάνων, με μπροστάρη τον Νίκο Δημητρίου (Γκούτση), έχουμε ανοίξει 42 χιλιόμετρα μονοπατιών και έχουμε βάλει δυναμικά τα Μέθανα στο χάρτη του πεζοπορικού τουρισμού της Ελλάδας.

Το ΓΙΔΙ των Μεθάνων ήρθε ως νομοτελειακή συνέπεια της προσπάθειάς όλων αυτών των χρόνων για να γίνει θεσμός, αθλητικός αλλά και πολιτιστικός και να δώσει ζωή στη μικρή χερσόνησό μας.

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Νοεμβρίου, τα Μέθανα γέμισαν κόσμο, γέμισαν παιδικές φωνές, γέμισαν μουσική, χρώματα και γεύσεις. Από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, φίλοι του αθλητισμού, φίλοι των Μεθάνων, φίλοι του πολιτισμού μας επισκέφτηκαν για να ζήσουμε μαζί τη γιορτή αυτή και να επιστρέψουν στον τόπο τους με μια αξέχαστη εμπειρία και μια καλή κουβέντα για τα Μέθανα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 70 παιδάκια έτρεξαν στον παιδικό αγώνα στην παραλία των Μεθάνων με πολλά χαμόγελα και ενθουσιασμό.

Ακολούθησαν ομιλίες στο Πολιτιστικό Κέντρο για την αξία της Γίδας για τη διατροφή, την οικονομία και τον πολιτισμό μας. Το πολιτιστικό κέντρο γέμισε και οι ομιλητές χειροκροτήθηκαν μετά από κάθε εισήγηση.

Αμέσως μετά, στην παραλία των Μεθάνων, κηρύξαμε την έναρξη των αγώνων και τιμήσαμε τους χορηγούς μας και τους ανθρώπους μας.

Αυτό που ακολούθησε δεν το περίμενε κανείς, και μάλλον δεν έχει ξαναγίνει. Η μαγείρισσα Κατερίνα Σακελλίου πλημύρισε τον χώρο με χρώματα και γεύσεις, με συνταγές γίδι σε πρώτη εκτέλεση για μας, για το ΓΙΔΙ των Μεθάνων. Οι φιλοξενούμενοι μας δεν ήθελαν να χαλάσουν τις δημιουργίες της και δεν χόρταιναν να τις κοιτούν πριν τις απολαύσουν!

Κρατήσαμε λίγο χρόνο στο μπουφέ για να μιλήσουμε, να γνωριστούμε και να γίνουμε φίλοι και μετά ήρθε η δεύτερη μεγάλη έκπληξη. Τα φώτα έσβησαν, οι φωνές σταμάτησαν ξαφνικά και από το σκοτάδι στο βάθος ακούστηκαν τα 10 πνευστά, κρουστά και έγχορδα όργανα των Σουρλουλού. Ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και η γιορτή πήρε το δρόμο της με μουσική, χορό και τα ψητά του Γκούτση μέχρι τον κορεσμό και του τελευταίου πεινασμένου επισκέπτη. Το μενού του Γκούτση περιλάμβανε και Vegan κοντοσούβλι, μια παγκόσμια πρωτοτυπία του ΓΙΔΙ!

Στα αγωνιστικά της Κυριακής, ο καιρός ήταν ιδανικός! Όλα κύλησαν ομαλά και οι εκκινήσεις δόθηκαν στην ώρα τους, 0900 για τον Παυσανία και 0915 για την Αρσινόη. Οι αθλητές ξεχύθηκαν στα βουνά των Μεθάνων όπου βρίσκονταν οι εθελοντές μας, οι διασώστες μας και τα στελέχη της διοργάνωσης.

Ο νικητής της Αρσινόης μας αιφνιδίασε και τερμάτισε λίγο μετά τις 1000 στο Βαθύ των Μεθάνων, ενώ ο νικητής του Παυσανία ολοκλήρωσε λίγο μετά τις 1100! Το βαθύ γέμισε μουσικές και κόσμο και όλοι απολαύσαμε το χειμωνιάτικο ήλιο στο γραφικό λιμανάκι! Οι αθλητές κατέφθαναν κατά ρυπάς στη γραμμή του τερματισμού και όλους τους περίμενε νερό, μπανάνα, μετάλλιο και μετά από μια ανάσα, η περίφημη μεθανίτικη βραστή γίδα με μακαρόνια.

Μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού, μεγάλη γιορτή των Μεθάνων!

Δεν έλειψαν βεβαίως και τα απρόοπτα… Σε δύο κρίσιμα σημεία της διαδρομής είχαν αφαιρεθεί σημάδια του αγώνα και κάποιοι αθλητές πήραν τον λάθος δρόμο και ταλαιπωρήθηκαν… Παρά την ταλαιπωρία, τα παράπονα ήταν λιγοστά και σχεδόν ξεχάστηκαν όταν γιορτάσαμε όλοι μαζί την ολοκλήρωση των διαδρομών στο Βαθύ.

Εισπράξαμε αγάπη και ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσπάθεια που κάναμε για αυτό το γεγονός, αυτό που άκουγες παντού στα πηγαδάκια, ήταν ‘και του χρόνου’. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΛΟΙΠΟΝ!

Πετρούτσος, Ανδριόπουλος, Κουτσουμπελίτης και Ρέππα, Tabata, Naegele οι νικητές στον Παυσανία 24χλμ!

Κανελλόπουλος, Μανιώτης, Γαλάτης και Λουφέκη, Σμέρνου, Παντελιά οι νικητές στην Αρσινόη 12χλμ!

Ο δικός μας Αντώνης Κωστούρος, τερμάτισε 5ος στην Αρσινόη και έχασε για πολύ λίγο το βάθρο!

Ο δικός μας Danny Stock (εξ Αμερικής) τερμάτισε 2ος στην ηλικιακή του κατηγορία στον Παυσανία, μια ανάσα από το Βάθρο!

Πολλοί άλλοι Μεθανίτες συμμετείχαν όπως επίσης πολλοί Γαλατιώτες και Ποριώτες μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους, άλλοι αγωνιστικά και άλλοι περιπατητικά!

Ο δήμαρχος μας, Σωτήρης Σούχλας συμμετείχε και τερμάτισε την Αρσινόη με χρόνο 2 ώρες περίπου, ανταγωνιζόμενος αθλητές αξιώσεων!

Συνολικά είχαμε δεχτεί 345 επιβεβαιωμένες δηλώσεις συμμετοχής όταν αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τη διαδικασία καθώς συμπληρώθηκαν οι θέσεις που είχαμε εξ αρχής υπολογίσει για τους αγώνες Παυσανία και Αρσινόη.

Τη γραμμή της εκκίνησης πέρασαν 260 άτομα και τερμάτισαν εμπρόθεσμα οι 250 περίπου.

Ο αγώνας έδωσε πνοή στα Μέθανα, κάνοντας τον απολογισμό μας, υπολογίζουμε ότι κλείστηκαν περίπου 370 διανυκτερεύσεις στα Μέθανα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας. Το Σάββατο είχαν την τιμητική τους τα καταστήματα των Μεθάνων που ήταν γεμάτα όλη τη μέρα, ενώ της Κυριακή σειρά είχε το Βαθύ. Με αυτή τη μεγάλη γιορτή, κλείσαμε τη φετινή περίοδο πανηγυρικά.

Η μεγάλη προσπάθειά μας να προσελκύσουμε τους καλεσμένους μας από το Σάββατο στέφθηκε με επιτυχία! Από τους επισκέπτες υπολογίζουμε ότι με το καράβι ταξίδεψαν περίπου 130 άτομα για τα Μέθανα με σημαντικό αριθμό οχημάτων. Η Saronic Ferries έκανε σημαντική έκπτωση στα εισιτήρια των αθλητών και προσάρμοσε τα δρομολόγιά της για να εξυπηρετήσει καλύτερα τη διοργάνωσή μας.

Η προσπάθεια για αυτό το εγχείρημα ήταν ομαδική, εκατοντάδες δουλέψαμε μαζί. Δεκάδες εξορμήσεις στο βουνό και τα μονοπάτια. Οι αθλητές με μια φωνή είπαν ότι τα μονοπάτια μας ήταν σε άριστη κατάσταση ως αποτέλεσμα της δουλειάς μας στα βουνά τους τελευταίους μήνες.

Ευχαριστούμε την ομάδα διάσωσης Ναυπλίου που ήταν δίπλα μας στο βουνό με 3 οχήματα και 6 διασώστες, είχαν τοποθετηθεί σε κύριες θέσεις της διαδρομής.

Ευχαριστούμε τους 70 εθελοντές που έκαναν τον αγώνα εφικτό προσφέροντας σε όλες τις θέσεις του αγώνα. Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνσιμός φωτογραφίας εθελοντών για να δούμε τον αγώνα με τα δικά τους μάτια!

Ευχαριστούμε τις εθελόντριες που δούλεψαν στην κουζίνα στο Μεθάνειο για ώρες όπως επίσης και τις κοπέλες που ετοίμασαν τα δώρα των αθλητών.

Ευχαριστούμε τον Δήμο και τον Δήμαρχο Σωτήρη Σούχλα για τη στήριξη όπως επίσης και την Κα Μέλλου με την καθοριστική επέμβαση της για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Ευχαριστούμε το Δίκτυο Νήσων Αττικής για τη στήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων και προσωπικά την Χριστίνα Καλαθά για την άριστη συνεργασία.

Ευχαριστούμε τους μεγάλους χορηγούς μας ECOLIFE, POLOcenter, Ασφαλιστική ΑΓΑΠΙΟΥ, Saronic Ferries και Lemonodasos, δε θα ήταν δυνατό αυτό το εγχείρημα χωρίς αυτούς.

Ευχαριστούμε την Κατερίνα Σακελλίου και το ODYSSEY, δεν έχουμε λόγια για τη συμβολή τους στον αγώνα ΓΙΔΙ.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας μας advendure.gr, Runntrails.gr και Katheti στους οποίους χρωστάμε μέρος της επιτυχίας μας.

Ευχαριστούμε τον Εμπορικό Σύλλογο Μεθάνων για τη στήριξη, όπως επίσης και τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο και τον Ναυτικό Όμιλο Μεθάνων γιατί ήταν έμπρακτα δίπλα μας.

Ευχαριστούμε τον συνδιοργανωτή Σύλλογο Αρσινόη Μεγαλοχωρίου και τον Λύσσανδρο Τουσμάνωφ προσωπικά.

Ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις Παλιοκατάσταση, Jasper, La Frianderie, Miral, Bake Love, La Piedra, Orora, Τζαφέρης, Κόλλιας, Κρητικός, Οικονόμου, Λεοντσίνη Κλεοπάτρα, B&B, Χριστοδούλου, Λάμπρου, ταβέρνα Βαθύ, Ταβέρνα Λιμανάκι, Ταβέρνα Αθηνά, Ταβέρνα Τζίμης, Prego, Skippers.

Ευχαριστούμε τις μπύρες Μούσα και Karma που ήταν παρούσες και μας τίμησαν στις εκδηλώσεις μας.

Ευχαριστούμε την Emelia, Dimitrioglou Sport, Marvis, Think Fit, High5.

Ευχαριστούμε τον νέο Δήμαρχο Τροιζηνίας – Μεθάνων Τάσο Μούγιο για τη στήριξή του.

Ο αγώνας συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Αρσινόη και το www.volcanotrails.gr

Υποσχόμαστε του χρόνου, το ΓΙΔΙ 2024 να είναι πιο καλό και πιο μεγάλο.

23 Νοεμβρίου 2023

Ηλίας Ρίζος

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments