Thursday, July 25, 2024
HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"Μια ντουλάπα θυμάται" - Η παρουσίαση ενός νοσταλγικού βιβλίου

“Μια ντουλάπα θυμάται” – Η παρουσίαση ενός νοσταλγικού βιβλίου

Ένα ενδιαφέρον για τον Πόρο και τη λαογραφική του ιστορία βιβλίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 το βράδυ στο Υπαίθριο Αμφιθέατρο του Δήμου, στο πλαίσιο της Γιορτής της Λεμονιάς του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου με την αιγίδα του Δήμου Πόρου. Το βιβλίο “Μια ντουλάπα θυμάται” της αείμνηστης Λίλας Μουλά-Κοτσιγιάννη, που είχε βαθιές ρίζες σε παλιές ιστορικές οικογένειες του Πόρου. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο μέσα από το οποίο ταξιδέψαμε στα παλιά ποριώτικα χρόνια, στην ηθογραφία και λαογραφία του νησιού μας.

Στο βιβλίο που έχει εκδοθεί από το 2011 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, η συγγραφέας αναδεύει τις αναμνήσεις της για τις μεταλαμπαδεύσει στην συνονόματη εγγονή της, μέσα από την υποτιθέμενη φωνή ενός παλαιού επίπλου, μιας ντουλάπας του πατρογονικού σπιτιού της στην Μπρίνια του Πόρου. Η ντουλάπα είναι έργο αξιόλογης ποριώτικης ξυλοτεχνικής του τέλους του 19ου αιώνα, και σήμερα κοσμεί το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου, στο οποίο την χάρισε η συγγραφέας.

Σημειώνεται το πόσο γραφικά περιγράφονται από τη συγγραφέα τα ηθογραφικά στοιχεία του Πόρου την εποχή εκείνη, με πιστή παρουσίαση της ζωής στο νησί, με τις τοπικές παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, καθώς και τις συνήθειες, το χαρακτήρα και τη νοοτροπία των απλοϊκών νησιωτών της εποχής. Και επίσης σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες των βασικών ηρώων του βιβλίου – προγόνων της συγγραφέα – με στοχευμένες αναζητήσεις και αναλύσεις των ψυχογραφικών δεδομένων τους και με περιγραφές της ψυχοσύνθεσης, των ενδόμυχων σκέψεων και των προβληματισμών τους με κάθε λεπτομέρεια.

Την εκδήλωση παρουσίασαν η Ελένη Καρλαγκίνη και ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ αναγνώστηκε και το κείμενο της επίσης παρουσιάστριας Βούλας Διδώνη που δεν μπόρεσε λόγω κωλύματος να παραβρεθεί. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Αγγελική Μωροπούλου, ενώ το μουσικό μέρος της εκδήλωσης κάλυψε με αγαπημένα μας τραγούδια η χορωδία του Συλλόγου με διεύθυνση και συνοδεία κιθάρας από τον Μανώλη Μαρινάκη και από τον Γιώργο Τσίκη στο μπουζούκι. Η οπτικοακουστική κάλυψη ήταν του Χρήστου Αντωνίου, ενώ η βιντεοσκόπηση της όμορφης αυτής εκδήλωσης έγινε από τον Μπάμπη Κανατσίδη.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν τα παιδιά και τα εγγόνια της Λίλας Κοτσιγιάννη, ο δε πρωτότοκος γιος της Κώστας εξέφρασε συγκινημένος τις ευχαριστίες του για την άρτια και όμορφη διοργάνωση της παρουσίασης του πονήματος της μητέρας του.

Διαθέσιμα αντίτυπα του ενδιαφέροντος για τους Ποριώτες βιβλίου δεν υπάρχουν. Πρόθεση της οικογένειας, όπως δηλώθηκε, είναι η επανέκδοσή του. Και επιπλέον δόθηκε και συγκατάθεση να γίνει η ψηφιοποίησή του από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου, ώστε να είναι διαθέσιμο για όλους.

Οι εκδηλώσεις της Γιορτής της Λεμονιάς συνεχίζονται το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 και ώρα 21:00 με τους reSPiro που θα μας παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερο μουσικό πρόγραμμα με τίτλο ” Αρώματα Μεσογείου με…Ελληνικές Παραδοσιακές και Λαϊκές πινελιές” στο ανοικτό θέατρο Συγγρού.

Συμμετέχουν οι ακόλουθοι μουσικοί και τραγουδιστές : ΚΟΛΙΑΡΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΚΟΦΙΝΑΚΟΥ ΧΡΥΣΑ, ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΛΟΥΙΖΑ, ΠΑΛΑΤΙΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΡΟΥΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ, ΣΟΡΩΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΛΙΑΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ πιάνο, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ τσέλο, ΜΑΝΤΟΥΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ακορντεόν, ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ κιθάρα, ΚΟΦΙΝΑΚΟΥ ΧΡΥΣΑ βιολί, φλογέρα, ντέφι, ΚΟΥΤΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ μπουζούκι, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ καχόν.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments