Thursday, July 25, 2024
HomeΤΡΟΙΖΗΝΙΑ - ΜΕΘΑΝΑΔέσποινα Μπιστίνα: "Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σταθεί ως εγγύηση ανάμεσα στην αλαζονεία...

Δέσποινα Μπιστίνα: “Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σταθεί ως εγγύηση ανάμεσα στην αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ”

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το εκλογικό σώμα του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων, θα έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν “δικούς τους” πολιτευτές, που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια διαφορετικών κομμάτων, στην Α’ Πειραιά & Νήσων. 

Υποψήφιους συντοπίτες που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ανθρώπους που εκτίθενται για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή.  

Το Saronic Magazine σας παρουσιάζει τους υποψήφιους βουλευτές από την πάλε ποτέ επαρχεία Τροιζηνίας, ξεκινώντας από την υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κα. Δέσποινα Μπιστίνα. 

Η Δέσποινα Μπιστίνα ζει στον Γαλατά, εργάζεται στον Πόρο και βιώνει καθημερινά τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις υποδομών στα  νησιά μας.

Ως ενεργή πολίτης μέσα από την αυτοδιοικητική της εμπειρία βλέπει τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που μένουν ανεκμετάλλευτες.


Συνέντευξη στον Μπ. Κανατσίδη


S.M.: Πείτε μας τους λόγους που σας οδήγησαν στη συστράτευση με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Δ. Μπιστίνα: Ανήκω στη γενιά που ξεκίνησε την ενήλικη επαγγελματική και πολιτική της ζωή παράλληλα με τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση που γνώρισε η χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Χρειάστηκε να παλέψουμε από την αρχή για πράγματα που κάποτε θεωρούνταν αυτονόητα. Για σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπείς αμοιβές, για εξέλιξη και προοπτική. Δεν ήταν τίποτα εύκολο, αλλά μέσα από αυτό «χαλυβδωθήκαμε», γίναμε πιο δυνατοί και πιο δυνατές. Τώρα αυτή μας τη δύναμη θέλουμε να τη φέρουμε στο προσκήνιο, να την αξιοποιήσουμε για εμάς και τα παιδιά μας.


Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει ακριβώς αυτό, φέρνει μπροστά τη νέα γενιά. Αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του εκλογικού του καταποντισμού και διεκδικεί με φρέσκιες ιδέες, με σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις την ψήφο των πολιτών. Μιλάει για το μέλλον, ποντάρει στις νέες γενιές και είναι η δύναμη ευθύνης που μπορεί να σταθεί ως εγγύηση ανάμεσα στην αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό έχει ανάγκη η χώρα και πάνω από όλα εμείς οι νεότερες γενιές. Και ως νέα γυναίκα και προοδευτική πολίτης συστρατεύομαι με το ΠΑΣΟΚ ακριβώς για όλα αυτά που σας ανέλυσα.  

Από την επαφή σας με τον κόσμο, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις εκλογές του Μαΐου;

Οι πολίτες είναι βαθιά προβληματισμένοι. Θυμούνται τα αδιέξοδα της τυχοδιωκτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν απογοητευτεί από τον καθεστωτισμό της Νέας Δημοκρατίας. Αναζητούν διέξοδο για την πολιτική τους επιλογή και νιώθουν πως εμείς, το ΠΑΣΟΚ, έχουμε πράγματα να τους πούμε. Μας ακούν με προσοχή, εκτιμούν την καθαρότητα των θέσεών μας, αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα των προτάσεών μας. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξη ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους από την αρχή. Ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Και η αρχή θα γίνει από αυτές τις εκλογές στις οποίες διεκδικούμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό και ειδικά εδώ στην Α΄ Πειραιά όπου διεκδικούμε να έχουμε μια έδρα, για πρώτη φορά μετά από μια σχεδόν δεκαετία. Το διεκδικούμε και με την ανταπόκριση που βλέπω είμαι αισιόδοξη ότι θα το καταφέρουμε, για τον Πειραιά και για τα νησιά μας.   

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής Πόρου – Τροιζηνίας – Μεθάνων;

Με μια φράση όλα τα προβλήματα ξεκινούν από την παραγνωρισμένη νησιωτικότητά μας η οποία δεν έχει επιτρέψει να συγκροτήσουμε αυτό που οι οικονομολόγοι λέμε τοπική αναπτυξιακή ταυτότητα. Υπάρχουν ελλείψεις υποδομών και κυρίως έλλειψη προοπτικών ενίσχυσης και ενδυνάμωσής τους. Στην Τροιζηνία  για παράδειγμα οι παραγωγοί μας έχουν μείνει μόνοι τους να παλεύουν  με το αυξημένο κόστος παραγωγής που καθιστά μη ανταγωνιστικά τελικά τα προϊόντα τους. Προφανώς έχουμε να κάνουμε με μια διεθνή, παγκόσμια κρίση τιμών που φτάνει στα όρια της επισιτιστικής ανασφάλειας για μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού – λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία – αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την απραξία της κυβέρνησης. Τα μέτρα στήριξης είναι ελάχιστα και αποσπασματικά και στην ουσία οι παραγωγοί μας παλεύουν μόνοι τους. Σας φέρνω το παράδειγμα της βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων στην περιοχή που είναι στο «κόκκινο» και προϋπάρχει της κρίσης χωρίς να έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό τόσα χρόνια τώρα. Εδώ δεν χωρούν δικαιολογίες αδράνειας, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών είναι απούσες.  

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τα προβλήματα που απασχολούν τα νησιά του Σαρωνικού και ειδικότερα τα προβλήματα της περιοχής Πόρου – Τροιζηνίας – Μεθάνων;

Την υιοθέτηση μιας συνεκτικής και μακροπρόθεσμης πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τα νησιά του Σαρωνικού όχι ως ένα απομακρυσμένο και εγκαταλελειμμένο προάστειο των απέναντι ακτών αλλά ως ένα νησιωτικό και παραθαλάσσιο σύμπλεγμα με δικές του αναπτυξιακές προοπτικές.  Σκεφθείτε τα Μέθανα και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τον ιαματικό τουρισμό προς όφελός των κατοίκων. Χρειάζεται όμως ένα πλάνο ανάπτυξης υποδομών, τουριστικών ακινήτων και εγκαταστάσεων φιλοξενίας. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον οι τοπικοί μας βουλευτές. Τι έκαναν τα τελευταία χρόνια οι 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 -2019 και τι οι πέντε της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Πήραν κάποια πρωτοβουλία για ένα τοπικό σχέδιο ανάπτυξης; Στήριξαν την Αυτοδιοίκηση, κινητοποίησαν τα αρμόδια υπουργεία; Όχι. Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη να δώσουν οι πολίτες μια έδρα στο ΠΑΣΟΚ, να μας δώσουν την ευθύνη να τους εκπροσωπήσουμε και να κάνουμε τη διαφορά.

Με ποια κριτήρια, πιστεύετε, πως θα αξιολογήσει το εκλογικό σώμα τα κόμματα και κατά πόσο αυτά τα κριτήρια έχουν να κάνουν με τοπικά θέματα;

Οι εκλογές είναι εθνικές αλλά οι πολίτες θα κρίνουν και με βάση την καθημερινότητά τους, επομένως και με το κριτήριο των τοπικών θεμάτων. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ το βλέπουμε αυτό και η ίδια το συναντώ συνέχεια στις συζητήσεις που κάνω με τους ανθρώπους ειδικά των νησιών μας. Τους ενδιαφέρει τι μπορεί να γίνει για την περιοχή τους, για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και μου ζητάνε προτάσεις και λύσεις.

Φυσικά, από την άλλη,  το σημαντικότερο κριτήριο για όλους είναι το οικονομικό, η προστασία και η βελτίωση των εισοδημάτων τους και αυτό είναι απολύτως λογικό. Υπό αυτή την έννοια η ακρίβεια και το κόστος ζωής έρχονται πρώτα στις ανησυχίες των πολιτών. Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά τις καυχησιολογίες της δεν έχει καταφέρει να τους κάνει να νιώσουν ασφάλεια. Επαίρεται για νούμερα και αριθμούς αλλά δεν πείθει τους ανθρώπους. Και δεν τους πείθει γιατί βλέπουν ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές της εξυπηρετούν τους λίγους και όχι τους πολλούς. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση στεκόμαστε εμείς ως ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις μας και το πρόγραμμά μας για μια ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και των ανθρώπων και όχι των συμφερόντων και των «ημετέρων» των κυβερνώντων.    

Ποια είναι η Δέσποινα Μπιστίνα 


Η Δέσποινα Μπιστίνα είναι Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. 

Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διεθνή Πολιτική – Misc in International Politics και Οικονομικών Επιστημών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB).

Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές – Misc in International European Economics – του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ασχολείται με διοικητικά και λογιστικά θέματα. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά και καλά Ιταλικά. 

Εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων (2014-2019). Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς  Επιχείρησης Τροιζηνίας Μεθάνων (2014-2016). Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Μητρώκα και έχει έναν γιο, τον Θάνο, ηλικίας 2,5 ετών. 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments