Μία ακόμη πεζοπορική εξόρμηση, μέσα από τα οργανωμένα μονοπάτια του Πόρου “Poros Trails”, πραγματοποίησε η ομάδα πεζοπόρων Πόρου “Όλοι μαζί περπατάμε”. Την Κυριακή 5 Μαρτίου, με ιδανικές καιρικές συνθήκες, οι πεζοπόροι του Πόρου περπάτησαν το μονοπάτι 5, μια από τις ομορφότερες διαδρομές των σηματοδοτημένων κα καθαρισμένων μονοπατιών του νησιού.
Οι πεζοπόροι της ομάδας, ήρθαν σε επαφή και τους κρυμμένους θησαυρούς του νησιού μας, περπατώντας περισσότερα από 11.5χλμ. μέσα στο βουνό της Καλαυρίας, στο μονοπάτι με την ονομασία “Το βουνό και το Μοναστήρι”. Επίσης διαπίστωσαν τις σημαντικές παρεμβάσεις που έκανε η ομάδα του Αντώνη Πάνου, δημιουργώντας σκαλοπάτια στα δύσκολα σημεία της διαδρομής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ολοκληρωθεί και το ψηφιακό κομμάτι του έργου ανάπτυξης των οργανωμένων μονοπατιών, ο Δήμος Πόρου θα το προβάλει με στόχο να προσελκύσει τουρίστες πεζοπορικού τουρισμού αυτή την εποχή του χρόνου, καθώς είναι οι ιδανικές καιρικές συνθήκες για τέτοιου είδους δραστηριότητα.
Η εξόρμηση ξεκίνησε από τον Συνοικισμό με προορισμό τη Βίγλα κ την Ι.Μ. της Ζωοδόχου Πηγής μέσω του ρέματος του Ασκελίου. Από εκεί, οι πεζοπόροι ακολούθησα το μονοπάτι No 5 (Ρέμα Ασκελίου – Ναός Ποσειδώνα – Βίγλα – Κατασκηνώσεις – Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής).
Δύο ήταν τα βασικά σημεία που συνάντησαν σε αυτήν την πευκόφυτη διαδρομή:
1. Το ψηλότερο σημείο της νήσου Καλαυρίας τη Βίγλα με την κορυφή της να φτάνει τα 358μ, όπου “Βίγλα” το σημείο από το οποίο μπορεί κάποιος να παρατηρεί τη γύρω περιοχή, παρατηρητήριο.
και 2. Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, που ιδρύθηκε το 1720 από τον Μητροπολίτη Αθηνών Ιάκωβο Β’, ο οποίος επισκέφθηκε το τότε μοναστήρι των Ταξιαρχών κ ήπιε νερό από παραπλήσια πηγή “αθάνατο νερό” και θεραπεύτηκε από χρόνια λιθίαση που έπασχε.
Αξία θαυμασμού του ναού της μονής αποτελούν το ξυλόγλυπτο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε στην Καππαδοκία τον 17ο αιώνα, δεξιά του βρίσκεται η εικόνα της Μονής, η Παναγία η Ζωοδόχος Πηγή, η οποία χρονολογείται το 1650 και αποτελεί έργο του κρητικού αγιογράφου Θεόδωρου Πουλάκη, η θαυματουργή μικρή εικόνα της Παναγίας της Αμολύντου που χρονολογείται περί το 1666 και λέγεται και “Εύρεσις” επειδή βρέθηκε με θαυματουργικό τρόπο στο δάσος, και η εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής -Παναγιάς (1855) του Ιταλού ζωγράφου Ραφαήλ Τσέκολι.
Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της μονής στην επανάσταση του 1821.
Η ομάδα θα διοργανώσει τις επόμενες εβδομάδες κι άλλες εξορμήσεις στα οργανωμένα μονοπάτια του Πόρου.