Με ομόφωνη Απόφασή του στις 13.2.2023, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου ενέκρινε την ονοματοδοσία του κτηρίου πολλαπλών χρήσεων του Δήμου με το όνομά του ιατρού και ανθρωπιστή Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ, ο οποίος απεβίωσε στις 18 Φεβρουαρίου το 2021.
Ακολουθεί η σχετική εισήγηση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη:
«Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι,
Ο ιατρός Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος απεβίωσε στις 18.2.2021 σε ηλικία 73 ετών, αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες διεθνώς στους τομείς του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών. Πρωτοπόρος της χειρουργικής, μέσα από την δραστηριοποίησή του στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εισήγαγε στην Ελλάδα τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική, ενώ ξεφεύγοντας από τα γεωγραφικά όρια της χώρας μας έγινε πρωτοπόρος της ανθρωπιστικής ιατρικής, την οποία εισήγαγε ως επιστημονικό αντικείμενο και στην Ελλάδα. Προερχόμενος από οικογένεια με μακρά ιατρική παράδοση, αντιλαμβάνεται την Ιατρική ως τρόπο ζωής. Αγωνίζεται για την υπεράσπιση ενός δίκαιου και καθολικού συστήματος υγείας και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και, παράλληλα, επεκτείνει το πεδίο της ιατρικής φροντίδας στο επίπεδο της συναισθηματικής στήριξης του ασθενή.
Το 1990 ιδρύει τους Γιατρούς του Κόσμου και παραμένει Πρόεδρός τους για πολλά χρόνια. Με τις αποστολές της Οργάνωσης, ταξιδεύει σε εμπόλεμες ζώνες και σε ζώνες καταστροφών και πανδημίας στην Αφρική, την Ασία, την Μέση Ανατολή, τη Νότια Αμερική, το Κουρδιστάν, το Ιράκ, την Τουρκία, το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Σομαλία, την Παλαιστίνη, την Αιθιοπία, το Κόσοβο, το Νταρφούρ, την Αϊτή, όπου διασώζει και περιθάλπει εκατοντάδες τραυματίες και ασθενείς, χωρίς διακρίσεις φυλής, θρησκείας, ή πολιτικής. Χειρουργεί μέσα σε σκηνές, στήνει δομές στις ζώνες καταστροφής και φροντίζει με την αναχώρησή του να αφήνει πίσω του υποδομές (κλινικές, σχολεία κ.λπ.), εκπαιδεύοντας ντόπιο προσωπικό για τη λειτουργία τους. Αλλά και στην Ελλάδα, οι Γιατροί του Κόσμου ιδρύουν το 1995 το Ανοιχτό Πολυιατρείο, για την φροντίδα ανθρώπων με ανάγκες χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
Την ίδια στιγμή, ο Θ. Ρόζενμπεργκ μετατρέπει την εμπειρία του σε επιστημονική γνώση και την μεταλαμπαδεύει. Δημιουργεί στο Πανεπιστήμιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας με τους φοιτητές να ταξιδεύουν στην Τανζανία και να εκπαιδεύονται σε ένα νοσοκομείο τροπικής ιατρικής, που αντιμετώπιζε νοσήματα της υποσαχάριας Αφρικής. Στο μεταπτυχιακό αυτό εισάγεται, για πρώτη φορά, η έννοια της ιατρικής των ελαχίστων πόρων, που αναφέρεται στον τρόπο άσκησης της ιατρικής σε ακραίες συνθήκες έλλειψης υποδομών και προσωπικού, ενώ αναπτύσσονται προγράμματα προσφοράς ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο δρόμο (street works). Παράλληλα με το ακαδημαϊκό του έργο, ο Θ. Ρόζενμπεργκ διατελεί για ένα διάστημα (2016-2019) και Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Μεταξύ των σημαντικών αρετών που χαρακτήριζαν τον Θ. Ρόζενμπεργκ ήταν και εκείνη της σεμνότητας, εξαιτίας της οποίας η αναγνώριση που αναλογεί στην μεγάλη προσφορά του περιοριζόταν κυρίως στους ιατρικούς, ακαδημαϊκούς και ανθρωπιστικούς κύκλους. Για τον ίδιο λόγο, ίσως δεν είναι επαρκώς γνωστό στην κοινωνία του Πόρου το γεγονός ότι ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος διατηρούσε επί γενεές οικογενειακή κατοικία στον Πόρο, τον οποίο αγαπούσε και επισκεπτόταν αδιάλειπτα σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Ή, για τον ίδιο λόγο, όσοι γνώριζαν τον Ποριώτη Θ. Ρόζενμπεργκ, δεν γνώριζαν ίσως σε όλη της την διάσταση την αξιοθαύμαστη διαδρομή του. Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι του νησιού που έτυχαν της φροντίδας του ως ιατρού ή της παρέμβασής του προκειμένου να λάβουν την φροντίδα που είχαν ανάγκη από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Προκειμένου να αναγνωριστεί, αλλά και να γίνει ευρύτερα γνωστή στο νησί μας η παραδειγματική διαδρομή και προσφορά του Θ. Ρόζενμπεργκ, θεωρούμε ότι ο Δήμος μας οφείλει να συνδέσει με το όνομά του με κάποιον χώρο που η χρήση του σχετίζεται με τα ευρύτερα ιδανικά της προσφοράς και της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο και ιδανικός τέτοιος χώρος είναι το κτήριο πολλαπλών χρήσεων του Δήμου μας. Πρόκειται για το κτήριο εμβαδού 2.660τ.μ. που αναγέρθηκε το 2006, μετά την παραχώρησή του στον Δήμο το 1992 από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, προκειμένου να λειτουργήσει σε αυτό δημοτικό Γηροκομείο. Ωστόσο, ο Δήμος ουδέποτε κατάφερε να προβεί στην ίδρυση Γηροκομείου και, έτσι, έως το 2014 το κτήριο ήταν κατά κύριο λόγο αναξιοποίητο, στεγάζοντας στο υπόγειό του τις αποθήκες του Δήμου και σε μικρό τμήμα του ισογείου του το ένα εκ των δύο Νηπιαγωγείων του νησιού. Από το 2014, με διαδοχικές Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε επιπλέον η στέγαση και των ακόλουθων χρήσεων στο κτήριο: (1) β΄ Νηπιαγωγείο, (2) Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, (3) Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, (4) το Δημοτικό Φυσιοθεραπευτήριο, (5) Κοινωνικό Φαρμακείο, (6) Κοινωνικό Παντοπωλείο, (7) γραφείο Κοιν. Υπηρεσιών. Έτσι, σήμερα το εν λόγω ακίνητο αποτελεί ένα από τα πλέον ενεργά κύτταρα του αστικού ιστού του νησιού, φιλοξενώντας τις πλέον κρίσιμες Υπηρεσίες που προάγουν την δημόσια υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την πολιτική προστασία και τον εθελοντισμό. Σημειώνεται ότι για την εν τοις πράγμασι αλλαγή χρήσης του κτηρίου ο Δήμος έχει ενημερώσει ήδη από το 2016 την ΕΤΑΔ και έχει επιδιώξει συστηματικά την πλήρη παραχώρηση του ακινήτου και την έγκριση/τακτοποίηση των συντελούμενων χρήσεων.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, εισηγούμαι όπως το Δημοτικό Συμβούλιο λάβει Απόφαση με την οποία θα εγκρίνει:
1. Την ονοματοδοσία του κτηρίου πολλαπλών χρήσεων σε Κτήριο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.
2. Την διενέργεια εκδήλωσης για την ονοματοδοσία του κτηρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει παρουσίαση της ζωής και του έργου του Θ. Ρόζενμπεργκ.»
Του αξίζει.