Thursday, July 25, 2024
HomeΑΠΟΨΕΙΣΘεατρική Σκηνή Τροιζηνίας, αυτό το φαινόμενο! - Άρθρο του Μπάμπη Κανατσίδη

Θεατρική Σκηνή Τροιζηνίας, αυτό το φαινόμενο! – Άρθρο του Μπάμπη Κανατσίδη

Μετά την ολοκλήρωση της σειράς των παραστάσεων της Θεατρικής Σκηνής Τροιζηνίας, πάνω στο έργο του Μολιέρου “Ταρτούφος”, δεν θα μπορούσα να κάνω θεατρική κριτική στην παράσταση. Δεν είμαι άλλωστε κριτικός θεάτρου, αν και θα με ενδιέφερε η άποψη ενός ειδικού.  

Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να γράψω δυο λόγια για το πως αντιλαμβάνομαι αυτή την πολιτιστική παρέμβαση της Θ.Σ.Τ., και για ποιους λόγους την θεωρώ ως το κορυφαίο κοινωνικό-πολιτιστικό φαινόμενο της ευρύτερης περιοχής μας. 

Η προσπάθεια της Θεατρικής Σκηνής Τροιζηνίας, δεν είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους κατοίκους της περιοχής. Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε ξαναταξιδέψει μέσα από τις παραστάσεις της Θ.Σ.Τ. του παρελθόντος. 

Παραστάσεις δύσκολες, για όσους γνωρίζουν: “Η Τύχη της Μαρούλας” του Δημήτρη Κορομηλά, “Δάφνες και πικροδάφνες” των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά , “Ο Επιθεωρητής” του Νικολάι Γκόγκολ,  “Η Βαβυλωνία” του Δημητρίου Βυζάντιου, “Η Μικρή μας Πόλη” του Θόρντον Ουάιλντερ, “‘Ονειρο θερινής νυκτός” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. 

Θ.Σ.Τ.: Η μικρή μας πόλη (2009 – φωτογραφία Μπ. Κανατσίδης)

Συνεπώς για όλους εμάς, που στο παρελθόν έχουμε απολαύσει τις παραστάσεις της Θ.Σ.Τ., το άκουσμα της είδησης πως η Τζίνα Κουλαρμάνη σήκωσε τα μανίκια και μετά από 10 δύσκολα – για όλους μας – χρόνια, αποφάσισε να ανεβάσει μια παράσταση, προκάλεσε προσμονή κι όχι περιέργεια. 

Φυσικά, ύστερα από 10 χρόνια απουσίας, παιδιά μεγάλωσαν και νέοι άνθρωποι έγιναν συντοπίτες μας. Με την έκρηξη των κοινωνικών δικτύων, η παράσταση διαφημίστηκε πολύ πιο εύκολα και το κατάμεστο θέατρο του Γυμνασίου Γαλατά, δεν εξέπληξε κανέναν. 

Το αποτέλεσμα της παράστασης, το γνωρίζαμε εξ αρχής. Η επιτυχία της ήταν και εγγυημένη και αναμενόμενη.

Όπως σε κάθε παράσταση. Πάντοτε. Με τους δεκάδες διαφορετικούς ερασιτέχνες, ηθοποιούς, συντοπίτες μας, που συμμετείχαν… 

Εμείς απλά περιμέναμε να απολαύσουμε Θέατρο… 

Θ.Σ.Τ.: Όνειρο θερινής νυκτός (2010 – φωτογραφία Μπ. Κανατσίδης)

Η μοναδική μας περιέργεια περιορίστηκε στην διανομή των ρόλων.

Αναρωτηθήκαμε ποιους τυχερούς συμπολίτες μας επέλεξε, αυτή τη φορά, η Τζίνα για να τους διδάξει, υψηλού επιπέδου Υποκριτική Τέχνη με ταχύρρυθμα μαθήματα. 

Σε ποιους γειτόνους, συναδέλφους, φίλους και συγγενείς έχει εστιάσει φέτος η Τζίνα, για να τους αναπτύξει τη φαντασία και να τους διδάξει τις δεξιότητες ενός ηθοποιού. Την συναισθηματική ευχέρεια, την έκφραση του σώματος, την καθαρότητα του λόγου και τη δυνατότητα ερμηνείας του δράματος. 

Ποιους τυχερούς επέλεξε να φέρει σε επαφή – στο μέγιστο πρακτικό επίπεδο – με την ικανότητα του ηθοποιού να χρησιμοποιεί διαλέκτους, τόνους, αυτοσχεδιασμό, παρατήρηση και εξομοίωση καθώς και μιμητισμό.

Το αποτέλεσμα αυτής της εκπαίδευσης, θαυμάσαμε σε αυτές τις πέντε ημέρες των παραστάσεων. 

Κι αν ανάμεσα στους ηθοποιούς ξαναθυμηθήκαμε το ταλέντο των έμπειρων Νίκου Καράμπαμπα, Πέτρου Μπαϊκούση, Δημήτρη Σαμπάνη, μέσα από τον “Ταρτούφο” ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με το ταλέντο των “πρωτάρηδων”: Χάρις Χασιώτη, Ματίνα Μπόλα, Λευτέρη Παπούλια, Ζωή Σόμπα, Νίκο Κανατσίδη, Ιωακείμ Φράνσταλη και Παναγιώτη Καράμπαμπα. 

Ήταν όλοι τους υπέροχοι…

Το ίδιο υπέροχοι ήταν και όσοι τους στήριξαν με σκληρή δουλειά στα σκηνικά, τα κουστούμια, στον ήχο και στο φως και στην διοργάνωση των παραστάσεων: Ανδρέας Στάικος, Μαρία Κουλαρμάνη, Κέλλυ Σταματοπούλου, Μιχάλης Λέκκας, Κώστας Παπαγιάννης, Ματούλα Μπαϊκούση, Μαίρη Γκούμα, Τάσος Γκούμας, Νίκος Τσικούρας, Σοφία Ζωγράφου και Γιάννης Δρούγκας. (Δεν ξέρω αν ξέχασα κάποιον).

Νίκος Καράμπαμπας – Τζίνα Κουλαρμάνη (φωτογραφία Πάρης Καραμάνης)

Τελευταία, αφήνω την ψυχή και το μυαλό της Θεατρικής Σκηνής Τροιζηνίας, που φέτος μας τίμησε με την ερμηνεία της επί σκηνής, την Τζίνα Κουλαρμάνη. 

Η Τζίνα Κουλαρμάνη, έχει ήδη αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Ένα αποτύπωμα που θα μνημονεύεται για πάντα, καθώς η προσφορά της αποτελεί ελιξίριο δημιουργικότητας και διεύρυνσης οριζόντων για τους κατοίκους της περιοχής. 

Η προσπάθεια τόσο της ίδιας όσο και των συνεργατών της, αποτελεί – δίχως καμία υπερβολή – την κορυφαία πολιτιστική παρέμβαση στην ιστορία της περιοχής μας. 

Ο Γαλατάς είναι πολύ τυχερός τόπος που έχει την Τζίνα… 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments